Lolands 2012

Vlak na het overlijden van de Lo, in juni 2012, werd er door Bertrand, één van de vrienden, een zot idee op tafel gegooid: “laten we de spirit en de possitiveit die Lo uitstraalde, levende houden door een festival te organiseren waarop alles kan en alles mag”…. Lolands was geboren.

Als datum werd dadelijk 22 september vastgelegd. Aangezien er maar 2 maanden tijd was om een ‘festival’ uit de grond te stampen, diende er nog veel gëimproviseerd te worden.

Aan de lokale verenigingen uit Scherpenheuvel-Zichem werd materiaal gevraagd, zoals tenten, tafels, stoelen, lampen,….. er werd ook gezocht naar lokaal muzikaal talent om ’s avonds op te treden. Bedoeling was dat Lolands een familiefestival werd met sport, spel, lekker eten, optredens, dj’s, kinderanimatie,…. Kortom een festival met voor ieder wat wils.

Lolands 2012 ging van start op zaterdag 22 september om 10u. We hadden niet verwacht dat er ook effectief om 10u al volk ging zijn….wat wel het geval was. Niet alles was al klaar op het terrein, waardoor er nog wat meer improvisatie aan te pas kwam.

De kinderanimatie draaide meteen op volle toeren: de springkastelen liepen vol, de lasershooting werd druk bezocht. Over het terrein waren ook diverse teepee tenten opgetrokken waar kon in gespeeld worden. Een giant opblaasbaar voetbalterrein viel ook in de smaak bij de wat grotere kinderen.

Iets later dan gepland (omstreeks 10u30) konden we dan van start gaan met alle sportactiviteiten: Voetbal, volleybal en Viking-Kubb. Vooral dat laatste bleek een schot in de roos. Met meer dan 20 ingeschreven ploegen zat de sfeer er dadelijk goed in. Iedereen wou de felbegeerde Viking-Kubb wisselbeker, omgedoopt tot ‘Bert – Pino – Branders trofee’ (genoemd naar een vriend van Lo die enkele jaren voordien tragisch om het leven was gekomen bij een ongeval), mee naar huis nemen. Vanaf ’s middags waren de eerste hamburgers klaar en begonnen de eerste cocktails gemixt te worden.

Meteen hadden we ook onze eerste stroompanne. Blijkbaar is de elektriciteit van een woning niet geschikt om een festival draaiende te houden. Er werd dadelijk rondgebeld en stroomgroepen werden van overal aangerukt om verdere problemen te vermijden. Iedereen kwam met verlengsnoeren, verdeelblokken,…… gelukkig is het bier altijd koud gebleven en hebben de bezoekers hier weinig van gemerkt…. Een ingezakt springkasteel zo nu en dan ten spijt

Gedurende de ganse dag was er ook een cirkelconstructie in het midden van de festivalweide geplaatst waarin diverse dj’s het beste van zich gaven en de aanwezigen een streepje muziek bezorgden. Deze eye catcher zou naar de toekomst toe het festival gaan typeren. Vanaf 16u kon iedereen beginnen aanschuiven aan de eerste Lolands BBQ. Met meer dan 300 vooraf ingeschreven personen, was dit een groter succes dan verwacht. De mensen die instonden voor de bbq, groenten en aanverwanten hebben niet stilgezeten en zullen dit de dag nadien nog gevoeld hebben in hun spieren. Tijdens het eten trok er over het festivalterrein nog een bonte bende muzikanten rond, die het voedsel nog beter deed verteren.

Na 17u werd de tent op het terrein geopend en begonnen verschillende bands op te treden. De tapkraan ging niet meer dicht tot ‘The Vixen 5’ (een akoestische coverband uit Scherpenheuvel) hun laatste noot speelden.

Lolands 2012 was een onverhoopt succes met meer dan 800 bezoekers. De opbrengst was dan ook navenant: 21735€ werd integraal gestort naar het A.L.S. Laevers fonds van de KULeuven. Meteen was ook duidelijk: er zou een editie 2013 komen … .

Wil je in de toekomst meewerken aan Lolands? Klik Hier

Populaire Posts

 • ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!
  ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!

  De Ice Bucket Challenge, ken je dat? Maar kan jij ALS? Zopas heeft de culturele gemeenschap afscheid genomen van Bea Van Der Maat (presentatrice en zangeres).

 • Lolands wordt loforlife
  Lolands wordt loforlife

  Lolands wordt LoForLife! Het was al een tijdje duidelijk dat Lolands niet meer Lolands kon blijven. MAAR Lolands blijft het zelfde festival maar gewoon onder een naam die de lading beter dekt… LoForLife.

 • Lolands 2022
  Lolands 2022

  In 2022 daarentegen konden we de maatregelen voorgoed achter ons laten en zijn we ook afgelopen jaar weer ferm uit ons kot gekomen, wat resulteerde in een knallende 10e editie van Lolands!

Categorieën