Lolands 2021

Na een jaar onderbreking, was Lolands er terug in 2021. Sindsdien is er natuurlijk een virus gepasseerd, waar we liever niet op ingaan. Het is dus ook al meer dan 2 jaar geleden dat we onze laatste cheque hebben kunnen uitreiken aan het ALS Laevers fonds, wat natuurlijk onze bedoeling al helemaal niet was…

Maar, dat is voorbij en in 2021 kon het terug… allee, daar gingen we toch van uit. Begin 2021 waren ze namelijk gestart met de grote vaccinatiecampagne en gingen we naar het ‘rijk der vrijheid’. Toen men eind maart ook in het nieuws begon te spreken over de mogelijkheid dat er terug festivals konden plaatsvinden, kregen we vrij snel telefoon van de pers om te vragen of Lolands ook ging doorgaan. In de achtergrond waren we altijd blijven verderwerken, maar of het concreet ging kunnen plaatsvinden, hadden ook wij nog geen idee van.

Via een rechtstreekse lijn met een oude vriend van de Lo, kwamen we bij Sciensano bij Steven Van Gucht terecht, die ons vertelde dat festivals naar alle waarschijnlijkheid wel konden in de zomer ‘als de cijfers goed bleven’… Al die info gaf ons natuurlijk moed en deed ons een versnelling hoger schakelen. Lolands 2021 zou er heel waarschijnlijk wel komen in september.

We begonnen al onze leveranciers te contacteren voor materiaal. De mannen van tenten Van Ham verschoten zelfs toen we belden. Hun hele orderboek was nog leeg en we waren de eerste en enige die al tenten nodig zouden hebben. Zelfde verhaal bij de andere leveranciers… materiaal ging alvast geen probleem zijn. Ook artiesten waren blij dat ze van ons hoorden en zagen het helemaal zitten om terug op een podium te staan.

So far so good, maar hoe dichter we bij september kwamen, hoe meer de onzekerheid terug binnensloop. De grote zomerfestivals, Graspop en Werchter, alsook de kleinere festivals annuleerden opnieuw hun editie voor 2021.

Om alsnog iets van de zomerfestivals te maken, kwam de regering in juli met het ‘Covid Safe Ticket’, kortweg CST … Wat was dat, hoe gingen we dat regelen, wat mocht dan en wat niet,… heel veel vragen en niet zo veel tijd om dit allemaal op te lossen, zeker niet als het eerste grote festival dat dit ging proberen, Pukkelpop, midden in hun opbouw stopte en besliste om het niet door te laten gaan omdat ze het niet meer zagen zitten met het CST…

Bedoeling was dan maar om te gaan kijken hoe andere organisaties hier mee omgingen in augustus en ondertussen ook bekijken met het stadsbestuur hoe we Lolands op een veilige manier konden organiseren. 1 ding stond wel al vast, kinderanimatie konden we voor de editie van 2021 niet organiseren omdat kinderen nog niet de kans hadden gehad zich te laten vaccineren en we ook niet wilden dat de maandag na Lolands alle scholen dicht moesten omwille van een grote uitbraak van corona… Deze beslissing was hard om te nemen, maar de veiligheid ging voor en we wilden alsnog doorgaan met de rest van het programma. We hebben dan ook snel beslist om een deel van dit gat op te vullen door een extra podium te voorzien, met de naam L’orange. Hier stonden een aantal bekendere lokale dj’s geprogrammeerd, aangevuld met gevestigde waarden wat tijdens Lolands meteen een schot in de roos bleek te zijn. Een blijver voor de volgende jaren waarschijnlijk.

Ok, verder over het CST…. Bezoeken aan andere festivals leerden ons dat het soms goed ging, soms chaotisch, maar dat elke organisatie met hetzelfde probleem zat en dat op verschillende manieren trachte op te lossen. Wij, vanuit Lolands, gingen dan zelf ook maar aan de slag om hier een oplossing voor te vinden. Een dubbele inkomconstructie waar we eerst het CST zouden scannen en nadien pas het toegangsticket, bleek de oplossing hiervoor te zijn. Na wat testwerk tijdens de opbouw gingen we er vanuit dat we iedereen wel zouden binnenkrijgen op een snelle manier… Iets wat tijdens Lolands ook gelukt is, mede dankzij het geweldige werk van iedereen die mee aan de inkom heeft gestaan en in deze omstandigheden alles perfect heeft opgelost…. Dat was ook weer in orde gekomen.

Een ander probleem, maar dan wel een luxeprobleem, was dat iedereen natuurlijk buiten wilde komen en hiervoor ons festival, als 1 van de enige in de buurt, hadden uitgekozen. Gevolg, 3 weken voor het Lolandsweekend waren we volledig uitverkocht. Aangezien onze nederlandse vrienden van de tenten toch weinig aanbiedingen binnenkregen, beslisten we dadelijk om onze grote tent nog een stuk groter te maken, waardoor we toch nog extra bezoekers konden toelaten… Gevolg hiervan was dat we een paar dagen langer tickets konden verkopen, maar dat ook deze snel uitverkocht waren. Met een totaal bezoekersaantal van 4000 op vrijdag en 6000 op zaterdag, wisten we al 2 weken op voorhand dat er een topeditie zat aan te komen.

Dat er voldoende bezoekers gingen zijn wisten we dus al, maar gingen we ook genoeg vrijwilligers vinden om Lolands praktisch te laten draaien? Iedereen wou natuurlijk feesten na 1,5 jaar in hun kot gezeten te hebben. 1 week voor het festival kwamen ze de grote tenten zetten en in de aanloop daar naartoe kwamen alle oude bekenden terug afgezakt naar de Lolandsweide om aan de opbouw te beginnen. Het was heel fijn om de gekende bende terug bij elkaar te hebben en de verhalen en vriendschappen te zien. Dit hadden we zo lang moeten missen….. en de motivatie was er helemaal.

Tenten werden geplaatst, stellingen gezet, podiums rezen uit de grond, lichten gingen aan in de toren,…. Er was terug de geweldige kookploeg die ons elke dag van lekker eten voorzag met extra verrassingen zoals ijsjes en andere dessertjes. Dit was waar we naar hadden uitgekeken, de leukste weken van het jaar waren terug. Dat iedereen hiervoor langs de covidscan moest passeren en met een groen bandje moest rondlopen om aan te tonen dat ze in orde waren, was het minste van onze zorgen. Het was ook geweldig om te zien dat iedereen, na 2 jaar, nog perfect wist hoe alles op te bouwen en in elkaar te steken. Ook waren er wat nieuwe helpende handen die voor de eerste keer kwamen meeproeven van de Lolandsvibe… Elke dag werd de groep groter en werd iedereen mee opgenomen in onze fijne Lolandsfamilie. Dat de opbouw vlot ging, was het minste dat we konden zeggen, ook al hadden we regelmatig een regenbui te trotseren. Tegen donderdagavond was alles volledig opgesteld en konden we de Cornettoog opendoen en de tapinstallatie al eens testen, een traditie die in ere werd gehouden.

Op vrijdag tijdens de dag werd de laatste hand gelegd aan het festivalterrein en werd alles klaargezet voor de grote test… op een zo kort mogelijke tijd 4000 bezoekers toelaten op het terrein. Uiteindelijk deden we om 18u de deuren open en stroomde iedereen rustig binnen. Tegen dat de openingsact, The Kids, om iets na 20u startte stond de wei al gezellig vol en zat de sfeer er al helemaal in. Dit was wat we 1,5 jaar gemist hadden en wat iedereen nodig had…. Tijdens het optreden van De Kreuners zag je iedereen samen op en neer springen en kwamen de eerste momenten van kippenvel bij ons als organisatie… wat deed dit deugd

Het was het begin van een geweldig weekend. Zowel de artiesten, het publiek, de organisatie als de vele vrijwilligers hadden een super gevoel en de knaldrang was helemaal aanwezig… Deze editie was er eentje om in te kaderen.

Wil je in de toekomst meewerken aan Lolands? Klik Hier

Populaire Posts

 • ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!
  ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!

  De Ice Bucket Challenge, ken je dat? Maar kan jij ALS? Zopas heeft de culturele gemeenschap afscheid genomen van Bea Van Der Maat (presentatrice en zangeres).

 • Lolands wordt loforlife
  Lolands wordt loforlife

  Lolands wordt LoForLife! Het was al een tijdje duidelijk dat Lolands niet meer Lolands kon blijven. MAAR Lolands blijft het zelfde festival maar gewoon onder een naam die de lading beter dekt… LoForLife.

 • Lolands 2022
  Lolands 2022

  In 2022 daarentegen konden we de maatregelen voorgoed achter ons laten en zijn we ook afgelopen jaar weer ferm uit ons kot gekomen, wat resulteerde in een knallende 10e editie van Lolands!

Categorieën